A Bodajki Tollaslabda SE 2004.

Egyesületünknek 2004 volt az első teljes éve a 2003-as nyári megalakulás óta. A tollaslabda sportág minden lehetséges szintjén képviseltetjük magunkat. Így részt veszünk az utánpótlás versenyeken az U11, U13, U15, U17, U19-es korcsoportokban és a felnőtt küzdelmekben is.

         Januárban és decemberben nagysikerű 24 órás tollaslabda versenyt –  játékot rendeztünk, így ez az esemény már hagyományos bodajki rendezvénynek számít.

         Februárban 2. alkalommal nyertük el a legnagyobb magyar utánpótlás verseny összetett első helyét, a MAFC – Mobil ASK Kupát. Ezek után nem meglepő, hogy a megyei diákolimpián 5 arany, 9 ezüst és 6 bronzérmet tudtunk összegyűjteni. Még ebben a hónapban a 15 -16 évesekből álló csapatunk első nekifutással vette az OB III bajnokság akadályát. Az osztály magyar bajnokaként jogosultak lettek az OB II-ben való indulásra.

         Márciusban a korosztályos OB-k zajlottak, ahol egy ezüst és 4 bronzérem volt a termés, majd a 17 évesek elhozták a 19 évesek számára kiírt EJOT Ezerjó Kupát Mórról.

          Az év legnagyobb eseménye és egyben életre szóló élmény volt Luxemburg, ahol a középiskolások csapatvilágbajnokságán 4 bodajki versenyző szerepelt a Tóparti Gimnázium csapatában. Magyarországot képviselve a lányok a tisztességes 11., a fiúk pedig a nagyon előkelő 5. helyet szerezték meg.

          Áprilisban Pápán a Diákolimpia Országos Döntőjén messze túlteljesítettük a 2003-ban Debrecenben szerzett 5 diákolimpiai érmet, mellyel egyébként akkor az ország legeredményesebb iskolája lettünk. Pápán 3 arany, 3 ezüst és 4 bronzérmet akasztottak bodajki tanuló nyakába. Közülük azonban már sokan középiskolások, így a Tóparti Gimnázium nyerte el az ország legjobb középiskolája címet.

         Május nagy eseménye és egyben jutalomjátéka a németországi nagyszabású nemzetközi utánpótlás verseny Friedrichshafenben. A Bodeni-tó partján ideális körülmények és erős mezőny várt ránk. Nem vallottunk szégyent. Volt két komoly éremesélyünk és sok-sok élményünk, melyek erőt adtak a jövőre nézve.

         A nyári pihenőt kéthetes kemény felkészülés követte, de voltan jó néhányan, akik a nyári edzőtáborokat sem hagyták ki.

Ősszel 11 országos ranglistaversenyen szerepeltünk, melyek között már volt több korosztályos GP is. Az új versenyrendszert szeptemberben indította útjára a Magyar Tollaslabda Szövetség, az utánpótlás versenyek színvonalának fejlesztése érdekében. A GP döntő előtt, melyet 2005 tavaszán Pápán rendeznek, A Bodajki Tollaslabda SE játékosai összesítésben a második helyen állnak.

         2004-ben a korosztályos válogatott kereteknek összesen 10 bodajki tagja volt. A 2005. január 1-jétől érvényes ranglistákon, melyek az előző évet tükrözik, 13 játékosunk 38 alkalommal szerepel az ország legjobb 10 játékosa között. Ebből 1 az első, 3 a második és 7 a harmadik helyen.

         Eredményeink, úgy gondolom pozitívak, melyhez döntően hozzájárul az, hogy éves szinten közel 110 edzéslehetősége volt mindenkinek és ehhez még 25-30 versenye. A nyugodt munkához biztos háttér kell, amelyet sok ember és első sorban Bodajk Nagyközség Önkormányzata biztosít.

         Az egyesület elnökeként szeretném megköszönni mindenkinek, aki ebben a munkában segített, hogy gyermekeink ilyen sikereket érhettek el.

         A jövőre nézve alapvetően két problémát kell megoldani. Az egyik, hogy bármennyire is a csapat erőssége a látszólagos egység, mégis sok esetben úgy érzem, hogy játékosaink nem mindig segítik egymást a vereségek elviselésében és a sikerek megélésében. Ebben kérek segítséget a szülőktől és a játékosoktól egyaránt. Megítélésem szerint, ha ebben a vonatkozásban előre tudunk lépni, akkor döntő helyzetekben kevesebb kudarc érne bennünket.

         A másik kérdés a fiatalok beillesztése a csapatba, illetve a megfelelő utánpótlás kiválasztása. Ennek vannak rajtunk túlmutató összetevői (pl. teremméret), de úgy tűnik, hogy a fájó döntéseket is meg kell hoznunk, hoznom. Gondolok arra, hogy akik nem fejlődnek megfelelően, azokkal ezt közölni kell, és a csapat érdekében meg kell találni a megfelelő megoldást. 

Bodajk, 2005-03-20  
  Almádi István
  BTSE elnöke

2009-09-19 13:04:02  •  cimkék: tortenet, 2004